TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΙΝΟΥ Ι

  • Post by:
  • 20 Αυγούστου 2019
  • Comments off

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ : ΚΟΤΣΕΡΙΔΗΣ Γ., ΠΡΟΞΕΝΙΑ Ν., ΤΑΜΠΟΥΚΟΣ Σ.

Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των  φοιτητών/τριων με  το σταφύλι, τα χαρακτηριστικά συστατικά του και ποια η σημασία αυτών στην οινοποίηση, καθώς και εκπαίδευση αυτών στις μεθόδους οινοποίησης. 

ΘΕΩΡΙΑ

  1. Σύσταση σταφυλιού : φλοιός. Ανθοκυάνες, φαινολικά συστατικά, αρωματικές ενώσεις, πρόδρομες αρωματικές ενώσεις. Σάρκα – σάκχαρα, αζωτούχες ενώσεις. Γιγαρτά, τανίνες, λινολεικό,
  2. Ωρίμανση σταφυλιών: παράμετροι που επηρεάζουν την ωρίμανση των σταφυλιών. Α. εξέλιξη σακχάρων, Β. εξέλιξη οξέων , Γ. πολυφαινολική ωρίμανση
  3. Τρηγυτός-μεταφορά σταφυλιών στο οινοποιείο
  4. Μηχανικές κατεργασίες, Εκραγισμός, σπάσιμο, πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα, μεταφορά με αντλίες, ψύξη σταφυλοπολτού
  5. Θειώδης ανυδρίτης, μορφές, ιδιότητες, χημεία θειώδους ανυδρίτη, τρόπος χρήσης, δοσολογίας
  6. Διορθώσεις γλεύκους, αύξηση/μείωση εν δυνάμει αλκοολικού τίτλου, αύξηση /μείωση οξύτητας. Παραδείγματα ελληνικών ποικιλιών και διαχειριση αυτων.  
  7. Αφομοιώσιμο από τους ζυμομύκητες άζωτο, διορθώσεις γλευκών. Άλλες διορθώσεις παρεμβάσεις πριν και κατά την διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης
  8. Βιοχημεία Αλκοολικής ζύμωσης, εμβολιασμός με καλλιέργειες Saccharomyces cerevisiae, εμβολιασμός με μικτές καλλιέργειες, απομόνωση γηγενών ζυμομυκήτων
  9. Λευκή οινοποίηση, πίεση σταφυλιών, θερμοκρασία ζύμωσης, στελέχη ζυμομυκήτων και επίδραση στο άρωμα
  10. Νέες μέθοδοι λευκής οινοποίησης, κρυοεκχύλιση, θολερότητα, προζυμωτική επεξεργασία με το ίζημα
  11. Ερυθρή οινοποίηση, εκχύλιση, μέθοδοι οινοποίησης/χύλισης, προσθήκες οινολογικών προϊόντων
  12. Μηλογαλακτική ζύμωση, συνθήκες, παράμετροι που επηρεάζουν, λυσοζύμη, εμβολιασμός
  13. Γλυκείς οίνοι-μέθοδοι παραγωγής
  14. Παραγωγή αφρωδών οίνων

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

  1. Λευκή οινοποίηση (3 εργαστηριακά μαθήματα)
    1. Ερυθρή οινοποίηση (3 εργαστηριακά μαθήματα)
  2. Εκτίμηση περιεκτικότητας σε σάκχαρα με αραιομετρία/ διαθλασιμετρία,
  3. Mέτρηση ογκομετρούμενης οξύτητας γλεύκους και εν ζυμώσει γλεύκους – Ρύθμιση οξύτητας
  4. Μέτρηση συγκέντρωσης αζωτούχων ενώσεων οίνου αφομοιώσιμων από ζυμομύκητες
  5. Μέτρηση αλκοολικού τίτλου οίνων
  6. Μέτρηση Δ.Α.Τ. σε εν ζυμώσει γλεύκος και απαραίτητες διορθώσεις
  7. Μέτρηση απόχρωσης και έντασης χρώματος ερυθρών οίνων, μέτρηση ολικών ανθοκυανών
  8. Μέτρηση συγκέντρωσης ολικών τανινών σε ερυθρούς οίνους (BSA method)
  9. Μέτρηση συγκέντρωσης ολικών τανινών σε ερυθρούς οίνους (methyl cellulose method)