ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

Από το Εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών

Το μεταπτυχιακό της εμβληματικής δράσης για το Aμπέλι και τον Οίνο και τον χαρακτηρισμό των Ελληνικών ποικιλιών’

ΓΙΑΤΙ ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ;

Η εξέλιξη του τομέα του Οίνου παγκοσμίως είναι εμφανής μιας και η παραγωγή του Οίνου αναπτύσσεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες και το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι τεράστιο για τους νέους αυτούς οίνους. Η χώρα μας παρουσιάζει σήμερα μία αξιοθαύμαστη πρόοδο στην ποιότητα των οίνων αλλά και τον αριθμό των οινοποιείων που ανέρχονται αισίως στα 1300, με πολύ σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα. 

Οι εξαγωγές αυξάνονται, αλλά κυρίως αυξάνεται η μέση τιμή εξαγωγής ανά φιάλη (από 2.5 ευρώ στα 4.5 ευρώ, τιμές χονδρικής πώλησης) γεγονός που υποδηλώνει μια σημαντική βελτίωση της ποιότητας. Η όλη αυτή δραστηριότητα απαιτεί την εκπαίδευση στελεχών με υψηλή εξειδίκευση, που θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, τόσο των μεγάλων, όσο και των μικρομεσαίων παραγωγικών μονάδων της χώρας μας ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα υπάρχει ανάγκη στελεχών για τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα καθώς και για την ορθολογική λειτουργία των Οινολογικών Εργαστηρίων αλλά και υπηρεσιών του Δημοσίου.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ;

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  το Εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών θεραπεύει το αντικείμενο της. Οινολογίας από το 2003. Από τότε έχουν εκπαιδευτεί, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, πάνω από 100 νέοι οινολόγοι που στελεχώνουν τις μεγαλύτερες και καλύτερες οινικές μονάδες στην χώρα μας και στο εξωτερικό, μιας και εκτός από τις πολύ ουσιαστικές γνώσεις που αποκτώνται κατά την διάρκεια των σπουδών χορηγείται και η Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Οινολόγου.

ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

ΣΟΛΔΑΤΟΣ Π.
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Θ.
ΚΟΤΣΕΡΙΔΗΣ Γ.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Π.Μ.Σ.
ΚΑΛΥΒΑΣ Δ.
ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΗΣ Σ.
ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ Θ.
ΚΑΛΛΙΘΡΑΚΑ Σ.
ΤΣΑΚΑΛΙΔΟΥ Ε.
ΤΑΣΚΟΣ Δ.
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ Μ.
ΠΡΟΞΕΝΙΑ Ν.
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Σ.
ΑΛΕΜΠΑΚΗ Μ.
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.
ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΣ Σ.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΥ Α.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Το εργαστήριο Οινολογίας & Αποσταγμάτων συντονίζει τα περισσότερα ερευνητικά προγράμματα που ‘τρέχουν’ στην χώρα μας  για το αμπέλι και τον οίνο αλλά και τα αποστάγματα.

Οι μεταπτυχιακοι φοιτητές εργάζονται σε αυτά υπό την επίβλεψη των τριών μελών του εργαστήριου οινολογίας, μόνιμων καθηγητών/ ερευνητών (Κοτσερίδης Γεώργιος, Καλλίθρακα Σταματίνα, Προξενιά Νίκη) αλλά και μεταδιδακτόρων (Μηλιόρδος Δημήτριος, Κοντουδάκης Νικόλαος, Τάνια Μιλόσεβιτς, Κούκη Αγγελική) και υποψηφίων διδακτόρων (Ξενιά Μαριάννα, Χριστοφή Στεφανία) που εργάζονται σε αυτά.

Πολλές από τις εργασίες απαιτούν οινοποίηση και αυτό γίνεται με την επίβλεψη του πολύ έμπειρου Οινολόγου του εργαστηρίου Σταύρου Ταμπούκου. Επίσης σχεδόν όλες οι μεταπτυχιακές εργασίες καταλήγουν σε αξιολόγηση των οίνων με αναλυτική γευσιγνωσία και αυτό πραγματοποιείται με την επίβλεψη της sensory analyst Ευαγγελίας Νάνου.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ

«ΧΗΜΙΚΟΣ-ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ»

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ/ΦΟΡΕΙΣ:

  • ΚΤΗΜΑ ΜΑΤΣΑ
  • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΙΤΡΟΥΣ
  • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΓΚΙΚΑΣ
  • ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ
  • ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ
  • ΚΤΗΜΑ ΜΠΡΙΤΖΙΚΗ
  • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

DISTILL-INNO

«ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕΣΩ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΕΜΦΥΛΩΝ ΣΤΑΦΥΛΗΣ (ΤΣΙΠΟΥΡΟ) ΣΕ ΒΑΡΕΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ»

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ/ΦΟΡΕΙΣ:

  • ΚΤΗΜΑ ΜΟΥΣΩΝ
  • INNOVINO

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

MINEREAL

«ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΥΚΤΌΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΣΥΡΤΙΚΟΥ ΘΗΡΑΣ»

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ/ΦΟΡΕΙΣ:

  • ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
  • ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
  • INNOVINO

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΙΟΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΑΡΩΜΑΤΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΑΣΥΡΤΙΚΟ & ΒΙΔΙΑΝΟ

«ΒΙΟΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΔΙΑΝΟ κατά την ωρίμανση και την οινοποίηση»

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ/ΦΟΡΕΙΣ:

  • ΚΤΗΜΑ ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ
  • ΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ
  • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΛΕΞΑΚΗ
  • ΚΤΗΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΩΡΓΑ
  • ΓΠΑ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

HELLENOINOS

«ΑΝΑΔΕΙΞΗ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥ»

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ/ΦΟΡΕΙΣ:

  • ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ
  • ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
  • ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΥ-ΣΑ

«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΜΟΥΧΤΑΡΟ & ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ με τη χρήση Φυτο-ορμονών και ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ»

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ/ΦΟΡΕΙΣ:

  • ΚΤΗΜΑ ΜΟΥΣΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

STOEV NEMEA

«ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΟΠΑΠ ΝΕΜΕΑΣ»

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ/ΦΟΡΕΙΣ:

  • ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ
  • ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ
  • ΚΤΗΜΑ ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ
  • ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑΣ
  • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΑΥΚΙΩΤΗ
  • ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

OENOVATION

«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΙΝΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ»

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ/ΦΟΡΕΙΣ:

  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ – SANTO WINES
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ
  • ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άγγελος Ιατρίδης

«Με έχει εκπλήξει θετικά το υψηλό επίπεδο των αποφοίτων και ο σχετικά γρήγορος εγκλιματισμός τους στις πολύ υψηλές απαιτήσεις του κτήματος»

Ένας κορυφαίος οινολόγος και οινοποιός του τόπου, μας μιλά για τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Οινολογία

Διαβάστε Περισσότερα

Σπύρος Ζαφείρης Παπανδρέου

«Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προετοιμάζει άρτια τόσο θεωρητικά όσο και τεχνολογικά Οινολόγους- Αμπελουργούς, έτοιμους να ανταπεξέλθουν στην σύγχρονη αγορά εργασίας η οποία είναι άκρως απαιτητική.»

   Απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Οινολογία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαβάστε Περισσότερα

Παναγιώτα Βασιλείου

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών είναι ολοκληρωμένο και παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις σε όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί με την επιστήμη της οινολογίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά εργασίας είναι άκρως απαιτητική και αν είστε έτοιμοι για “περιπέτεια”, go for it!»

Απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Οινολογία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαβάστε Περισσότερα