Διδασκόμενα Μαθήματα

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ

ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ ΘΑΝΟΣ

Ο Θάνος Καραθάνος γεννήθηκε στη Καρδίτσα, σε αμπελουργική οικογένεια. Σπούδασε Χημεία και Οινολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη Διοίκηση Ποιότητας και είναι υπ. Διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την παλαίωση αποσταγμάτων.

Εργάστηκε στο εργαστήριο συσκευασίας τροφίμων του Πανεπιστημίου Rutgers του New Jersey στις ΗΠΑ, στο Ινστιτούτο Οίνου στην Αθήνα, για σειρά ετών ως στέλεχος της μεγαλύτερης ελληνικής οινοποιίας-αποσταγματοποιίας (Ε. Τσάνταλης ΑΕ) και ως σύμβουλος οίνου και γαστρονομίας. Ασχολήθηκε τόσο με την παραγωγή, τον ποιοτικό και οργανοληπτικό έλεγχο, όσο και με το μάρκετινγκ, την εκπαίδευση και την επικοινωνία του κρασιού και των αποσταγμάτων.

Διδάσκει και είναι επιστημονικός συνεργάτης και υπεύθυνος των εργαστηρίων «Τεχνολογίας & Ποιοτικού Ελέγχου Οίνου-Αποσταγμάτων» και «Οργανοληπτικού Ελέγχου Τροφίμων-Ποτών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συμμετέχει σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα Πανεπιστημίων σε θέματα οίνων και αποσταγμάτων.

Είναι γευσιγνώστης, επίσημος κριτής διεθνών διαγωνισμών οίνων και αποσταγμάτων, Barmen και Sommelier, εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς φορείς, ως πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων και γράφει κείμενα για κρασί και αποστάγματα, ανάμεσά τους και η «Ιστορία του ελληνικού κρασιού» για λογαριασμό της ΕΔΟΑΟ.

Σαν παραγωγός, καλλιεργεί βιολογικούς αμπελώνες και είναι ο δημιουργός των κρασιών εξαιρετικά μικρής παραγωγής «Χίλια Κλήματα» και του σπάνιου παλαιωμένου αποστάγματος «PÚRO» Το 2015 δημιούργησε το “ PÚRO KARATHANOS – Artisan Spirits”, το πρώτο στην Ελλάδα craft micro distillery .

Για το επιστημονικό και επαγγελματικό του έργο έχουν γίνει πολλά άρθρα και εκπομπές, ανάμεσά τους ένα μεγάλο αφιέρωμα στο γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL, όπου το έργο του προβάλλεται σαν παράδειγμα, για την ανάδειξη και τη διεθνή προβολή συνολικά της ελληνικής παραγωγής.