ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το Εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών στα πλαίσια πολλών ερευνητικό προγραμμάτων,  συνεργάζεται στενά με παραγωγούς, άλλα πανεπιστημία και πολλούς άλλους φορείς του αμπελο-οινικού τομέα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πληροφορίες για τα πιο πρόσφατα έργα στα οποία συμμετέχει το Εργαστήριο Οινολογίας, που βρίσκονται σε εξέληξη.

Οι τομείς έρευνας στους οποίους δραστηριοποιείται κυρίως το Εργαστήριο
Οινολογίας είναι οι ακόλουθοι:

  1.     Αξιολόγηση ποικιλιών και κλώνων αυτών σχετικά με το οινικό δυναμικό τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις γηγενείς ποικιλίες. Σκοπός της ερευνητικής μας δραστηριότητας είναι η οινική αξιολόγηση, με μικρές πειραματικές οινοποιήσεις, ορισμένων σπανίων γηγενών ποικιλιών αμπέλου
  2.  Έρευνα στα πτητικά συστατικά που διαμορφώνουν το άρωμα των οίνων Περιγραφή του αρωματικού προφίλ των ελληνικών ποικιλιών. Παρακολούθηση  των πτητικών συστατικών του αρώματος κατά την ωρίμανση  των σταφυλιών
  3.  Απελευθέρωση των πτητικών συστατικών κατά την αλκοολική και μηλογαλακτικη ζύμωση
  4.  Επίδραση αμπελουργικών τεχνικών στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών και των οίνων, (π.χ. διαχείριση της βλάστησης και της άρδευσης του αμπελώνα και επίδραση στη χημική σύσταση  των ραγών καθώς και στην ποιότητα των αντίστοιχων οίνων.
  5.  Τεχνικές ωρίμανσης των οίνων
  6.  Αποστάγματα σταφυλής και παλαίωση

Ενεργά ερευνητικά Προγράμματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

OENOVATION

«Αξιοποίηση νέας φυσικής Ελληνικής μικροβιακής χλωρίδας προς παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας» ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ: ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ – SANTO WINESΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

STOEV NEMEA

«Χωροχρονικό Παρατηρητήριο Αξιολόγησης Αμπελουργικού και Οινικού Δυναμικού ΟΠΑΠ Νεμέας» Συντονιστής: Καλύβας Διονύσιος Συν-επόπτης: Κοτσερίδης Γεώργιος ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ/ΦΟΡΕΙΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ

«Χημικός-οργανοληπτικός χαρακτηρισμός ελληνικών ποικιλιών» ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: ΚΤΗΜΑ ΜΑΤΣΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΙΤΡΟΥΣΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΓΚΙΚΑΣΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑΚΤΗΜΑ ΜΠΡΙΤΖΙΚΗΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Κύριο ερευνητικό που ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΙΟΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΑΡΩΜΑΤΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΑΣΥΡΤΙΚΟ & ΒΙΔΙΑΝΟ

«Βιοσυνθετικά μονοπάτια σχηματισμού των πτητικών συστατικών του αρώματος των ποικιλιών Ασύρτικο και Βιδιανό κατά την ωρίμανση και την οινοποίηση» ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

HELLENOINOS

«Ανάδειξη-Αξιολόγηση-Αξιοποίηση Ελληνικών ποικιλιών αμπέλου» ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ: ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ – ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ